0 0
Vannkefir

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

2 ss kefirkorn
En neve økologiske rosiner
En skive økologisk sitron
1 liter vann
4 ss sukker (helst ikke hvitt – vi bruker 2 ss rapadura sukker og 2 ss rårørsukker)
Du trenger også:
Et glass på ca 1 liter
Et klede/klut med strikk
En bolle
En sil
En skje

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vannkefir

For mange er det lettere å like vannkefir, enn den beslektede og mer kjente kombuchaen, ettersom vannkefir er mildere på smak. Det er også raskere å lage enn kombucha.

  • Middels

Fremgangsmåte

Melkekefir er noe de fleste kjenner til, men hva er egentlig vannkefir?

Vannkefir er fermentert sukker- og fruktvann og er en frisk, syrlig og sprudlende leskedrikk. Litt som sunn brus! Som med melkekefir omdanner melkesyrebakteriene i kefirkornene sukkeret til melkesyre. Derfor er det er svært lite sukker igjen i vannkefir når den har fermentert lenge nok (ca 24 timer).

Vannkefirkorn oppfører seg ganske ulikt melkekefirkorn. Vannkefirkornene er mye mer reaktive. Det er lett å endre miljø, og se store forskjeller raskt. Det er derfor relativt lett å finne ut hva kornene liker og hva de ikke liker. Men dette gjør også at de er litt ”humørsyke” og lett påvirkes av omgivelsene som temperatur, hva du har oppi, hvor lenge du lar det fermenter osv. Vannkefirkorn kan doble seg i vekt/volum i løpet av 24 timer, om de virkelig har det bra.

(Visited 2 325 times, 2 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Hell rent vann i et glass og ha oppi 4 ss sukker. Rør godt rundt til sukkeret er så godt som oppløst. Ha så i ca 2 ss kefirkorn, en liten neve økologiske rosiner og en skive økologisk sitron. Ha et klede festet med strikk over glasset og la det stå i romtemperatur i 12-24 timer. For at vannkefirkornene skal trives optimalt er det greit å ikke la dem stå å fermentere mer en 24 timer.

2
Ferdig

Etter 12-24 timer heller du vannkefiren og kornene i en sil over en bolle. Gjør klar et nytt glass med sukkervann og ha kornene over i denne og gjenta prosessen forklart over. Forhåpentligvis har det nå blitt flere korn, så hvis du har mer korn enn 2 ss kan du gi de bort, ha dem i smoothien eller kompostere dem.

3
Ferdig

Den ferdige vannkefiren i bollen kan du nå drikke, eller du kan tilsette ønsket smak. Dette gjør du ved å etterfermentere, også kalt andregangsfermentere, den. For å etterfermentere har du vannkefiren i en flaske med helt tett lokk. Ha så oppi smaken du måtte ønske. Våre favoritter er bringebær, blåbær eller ingefær og sitron, men hva som helst av frukt, bær og urter kan brukes. Skru lokket godt på og la det stå i romtemperatur i nye 12-24 timer. Huske bare på å ”rape” flasken innimellom! Nå dannes det kullsyre, og om du ikke letter litt på trykket av og til kan du risikere at en vannkefir-bombe går av på kjøkkenet ditt. Når kefiren har fått smak og kullsyre kan du sette den i kjøleskapet.

4
Ferdig

Om du ikke ønsker eller kan lage vannkefir på en stund kan du legge kornene i ”dvale” i kjøleskap. Da har du kornene i sukkervann som vanlig, men ha ikke i rosiner og sitron. Kornene kan overleve i kjøleskapet i 2 uker eller mer. Vi anbefaler som med melkekefir at du gir kornene nytt sukkervann etter ca 2 uker, men de kan nok overleve mye lenger enn det.

Hanne

Anmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften, bruk skjema under for å skrive en
forrige
Ekte surkål
neste
Fermenterte gulrøtter

Legg til kommentar