Fremgangsmåte
Tips! Du kan fermentere alle frukt, bær og grønnsaker som er modne og smaker godt – her er det bare fantasien som setter grenser! Det er ikke alt som trenger å «knas». Skal du fermentere bær vil det være nok å tilsette salt, vende godt på blandingen, slik at saltet kommer til over alt, og la det stå litt. Da trekker saltet væsken ut av bærene. Så må du få alle deler til å ligge godt under væsken.
Fremgangsmåte
1
Ferdig
|
Kutt kålen i tynne strimler, ta bort den harde stilken i midten. |
2
Ferdig
|
Kna bitene (med rene hender) godt i en skål sammen med saltet, helt til kålen slipper væsken. Det tar ca ti minutter. |
3
Ferdig
|
Ha i et rent Norgesglass, pass på at alle biter ligger under væsken. Fyll ev på litt mer saltvann om du trenger (1 liter vann til 2 ss salt). |
4
Ferdig
|
|
5
Ferdig
|
Skru lokket godt igjen (eller fest et klede med en strikk på toppen) og la stå i romtemperatur (helst over 20 grader) til du syns det smaker surt nok. NB! Melkesyrebakteriene produserer CO2 (gass) og du må åpne glassenen med jevne mellomrom for å unngå økt trykk og eksplosjon på kjøkkenet (spesielt viktig når glasset er veldig fullt). |
6
Ferdig
|
Hvordan vite når surkålen er ferdig fermentert?For å vite når grønnsakene dine er ferdig fermentert må du først og fremst smake. Begynn fra ca dag tre og smak hver dag etter det. Som regel tar fermenteringen 5-14 dager, avhengig av størrelse på biter, temperatur i rommet og hvor surt du liker det. Sett i kjøleskap når du synes det smaker surt nok. Hvis du er usikker på hvordan det skal smake kan du kjøpe et glass ordentlig fermentert surkål (ikke de pakkene på dagligvaren, de er ikke fermentert) på en helsekost og bruke det som referanse i smakingen. |
7
Ferdig
|
Sjekkliste før du setter noe til fermentering1. Er alle små biter under væske? Hvis det ligger små biter og flyter på toppen vil det kunne dannes mugg på disse. Noen muggsopper kan spre giftstoffer til vannet, derfor er det svært viktig at alt ligger under vann. |