0 0
Ekte surkål

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

1 kålhode
2% salt eks: til et kålhode på 500 gram trenger du 10 g salt
1 ts karve, valgfritt
Et norgesglass med lokk

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ekte surkål

Fermentering gir oss mulighet til å ta vare på grønnsaker, frukt og bær når de er på sitt beste slik at vi kan ha lokal, økologisk mat tilgjengelig hele vinteren.

  • Middels

Fremgangsmåte

Tips! Du kan fermentere alle frukt, bær og grønnsaker som er modne og smaker godt – her er det bare fantasien som setter grenser! Det er ikke alt som trenger å «knas». Skal du fermentere bær vil det være nok å tilsette salt, vende godt på blandingen, slik at saltet kommer til over alt, og la det stå litt. Da trekker saltet væsken ut av bærene. Så må du få alle deler til å ligge godt under væsken.

(Visited 1 857 times, 1 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Kutt kålen i tynne strimler, ta bort den harde stilken i midten.

2
Ferdig

Kna bitene (med rene hender) godt i en skål sammen med saltet, helt til kålen slipper væsken. Det tar ca ti minutter.

3
Ferdig

Ha i et rent Norgesglass, pass på at alle biter ligger under væsken. Fyll ev på litt mer saltvann om du trenger (1 liter vann til 2 ss salt).

4
Ferdig

Legg noe tungt (f.eks. en flat stein eller et vannglass) på toppen slik at væsken presses over grønnsakene og alle kålbitene ligger under vann. Hvis biter flyter opp underveis i prosessen så må du ta de bort - de mugner lett når de kommer i kontakt med luft.

5
Ferdig

Skru lokket godt igjen (eller fest et klede med en strikk på toppen) og la stå i romtemperatur (helst over 20 grader) til du syns det smaker surt nok.

NB! Melkesyrebakteriene produserer CO2 (gass) og du må åpne glassenen med jevne mellomrom for å unngå økt trykk og eksplosjon på kjøkkenet (spesielt viktig når glasset er veldig fullt).

6
Ferdig

Hvordan vite når surkålen er ferdig fermentert?

For å vite når grønnsakene dine er ferdig fermentert må du først og fremst smake. Begynn fra ca dag tre og smak hver dag etter det. Som regel tar fermenteringen 5-14 dager, avhengig av størrelse på biter, temperatur i rommet og hvor surt du liker det. Sett i kjøleskap når du synes det smaker surt nok. Hvis du er usikker på hvordan det skal smake kan du kjøpe et glass ordentlig fermentert surkål (ikke de pakkene på dagligvaren, de er ikke fermentert) på en helsekost og bruke det som referanse i smakingen.

7
Ferdig

Sjekkliste før du setter noe til fermentering

1. Er alle små biter under væske? Hvis det ligger små biter og flyter på toppen vil det kunne dannes mugg på disse. Noen muggsopper kan spre giftstoffer til vannet, derfor er det svært viktig at alt ligger under vann.
2. Skru lokket på, men husk å åpne en gang om dagen for å unngå økt trykk (i verste fall kan glasset sprekke).
3. Nok salt? Salt er viktig for å hemme vekst av andre, uønskede bakterier og sopp. Bruk aldri mindre salt enn det som er oppgitt i oppskriften (minimum 2%, maks 3%)
4. Varmt nok? 28 grader er optimal temperatur for melkesyrebakteriene – da vil fermenteringsprosessen gå med maks hastighet. Romtemperatur på ca 21 grader går fint det også, da tar det som regel et par dager lenger.

Hanne

Anmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften, bruk skjema under for å skrive en
forrige
Mini-eplepai
neste
Vannkefir

Legg til kommentar