Superenkelt surdeigsbrød
saftig, smakfullt og veldig enkelt!

6 1
Superenkelt surdeigsbrød

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Mate starter
50 g rugmel, fint sammalt
50 g hvete/spelt, siktet
140 g vann Kaldt eller lunkent (ca 30 grader), alt etter hvor fort du vil det skal gå
20 g surdeigstarter
Ett stort eller to små brød
8,5-9 dl vann Du kan bruke lunkent vann, men da vil deigen heve fortere og du må kanskje sette inn i kjøleskap før du går og legger deg (for at deigen ikke skal bli for sur og heve for mye).
1 kg emmer, spelt, hvete, landhvete, ølandshvete eller kjempedurum Du kan bruke den meltypen du ønsker. Siktet mel gir et luftigere brød, sammalt mel inneholder mer næringsstoffer
20 g salt
200 g frisk, boblende starter (ikke for sur) Du kan også bruke mindre dersom du vil at heveprosessen skal gå over lengre tid
Du trenger også en støpejernsgryte med lokk, ca 5 liter (uten plastdeler)

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mel, vann, salt og en støpejernsgryte - alt du trenger for å kunne lage fantastiske surdeigsbrød hjemme!

  • Middels

Fremgangsmåte

Har du en støpejernsgryte kan du hoppe over de fleste stegene i et vanlig surdeigsbrød. Gryten gjør at brødet holder fasongen, og du får et fantastisk godt og saftig surdeigbrød. Så enkelt!

Har du ikke støpejernsgryte kan du lage rundstykker med samme oppskrift.

Har du ikke surdeigstarter kan du lage din egen.

(Visited 40 021 times, 1 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Mat starteren (lørdags morgen, for eksempel)

Bland 20 g surdeigstarter, 50 g sammalt rugmel. 50 g siktet hvete/spelt og 140 g kaldt vann. La stå i romtemperatur til kvelden før du setter deigen.

Tips! Resten av den gamle starteren kan du bruke i pannekakerøre eller kaste.

2
Ferdig

Sett deig (lørdags kveld, for eksempel)

Bland 8,5-9 dl vann, 20 g salt, 200 g surdeigstarter og 1 kg mel. Bland til deigen er uten klumper. Sett resten av starteren tilbake i kjøleskapet.

Sett gjerne en klisterlapp e.l. for å markere hvor stor deigen er - den skal heve til ca dobbel størrelse. Jeg pleier å bruke kaldt vann og la deigen stå i romtemperatur over natta. Det går normalt fint både sommer og vinter.

NB! Hvis starteren har stått for lenge og blitt veldig sur kan du kaste halvparten og erstatte med nytt mel og vann, eller bruke som den er i litt mindre mengde (da blir brødet litt surere).

3
Ferdig

Kaldheving (valgfritt)

Sett ev. deigen i kjøleskap hvis det er veldig varmt og den har økt mye i volum. Hvis ikke lar du den stå i romtemperatur over natta. NB! For at brødet skal åpne seg godt og bli luftig er det lurt å la deigen stå i romtemperatur noen timer før steking. Er det for kaldt kan du risikere at det blir mer kompakt (men det er ikke krise).

4
Ferdig

Steking (søndags morgen, for eksempel)

Når man setter deigen med kaldt vann, og så lenge det ikke er midt på heteste sommeren, går det nesten alltid fint å la deigen stå i romtemperatur over natta, når man har satt den på kvelden. Når deigen har hevet til dobbel størrelse og du er klar for å bake varmer du opp ovnen til 250 grader med hele gryta inni (OBS! pass på at gryta ikke har plastdeler). Det kan ta en halv time før ovnen er varm.
Hvis deigen virker klar lenge før du skal steke (hvis den for eksempel smaker veldig surt og det er veldig varmt) bør du sette den i kjøleskap.

5
Ferdig
20 minutter med lokk + 30 minutter uten lokk

Skrap deigen nedi glovarm gryte

Ta gryta ut av ovnen (OBS! Den er supervarm, bruk tykke grytekluter og pass på!). Ta av lokket og dryss et tynt lag med havregryn i bunn (du kan også bruke mel). Sett inn i ovnen med lokk på, stek i 20 minutter. Ta av lokket etter 20 minutter, skru ned varmen til 230 grader stek videre i ca 30 minutter. Brødet skal bli godt gyllent på toppen. Er du usikker på om det er ferdig er det bedre å steke litt lenger. Du kan også måle kjernetemperaturen, den skal være over 99 grader.

6
Ferdig

Oppbevares i romtemperatur under et klede, ev frys halvparten om du ikke spiser innen et par dager. Tips! Tørt brød får nytt liv i brødristeren.

7
Ferdig

Du kan påvirke hevetiden ved å endre temperatur eller mengde starter

Temperatur
- ca 28-32 grader er den temperaturen heveprosessen går raskest.
- Vil du ha deigen til å heve fort kan du bruke lunkent vann, legge teppe/dyne rundt boksen med deig eller sette i et varmt rom.
- Vil du ha deigen til å heve saktere kan du bruke kaldt vann, ha deigen i et kaldt rom eller i kjøleskap.

NB! hevingen bør ha kommet godt i gang før du setter deigen i kjøleskap. La den alltid stå ute i romtemperatur minst tre-fem timer, og enda lenger om vinteren/dersom det er kaldt inne (fra 20 grader og nedover).

Mengden starter
- Mye starter betyr mer melkesyrebakterier og gjærsopper. Da blir det produsert mer CO2 og brødet vil heve seg raskere.

Tips! En god regel er å bruke ca 20% av melvekten (til 1 kg mel blir det 200 g starter).

Hanne

Anmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften, bruk skjema under for å skrive en
forrige
Grovt rugbrød med surdeig
neste
Rogneblad-panna cotta

Legg til kommentar