0 0
Oksekraft

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

1,5 kg kraftbein
500 g grønnsaker, valgfritt (se tekst)
Kaldt vann til det dekker beina
2-3 ss eplecidereddik eller god vin

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Oksekraft

Hjemmelaget kraft er kjempegodt, næringsrikt og kan brukes til mange forskjellige retter. Det sies også at det er bra for tarmhelsen. Det er enkelt å koke kraft, men det er noen punkter det kan være greit å være obs på før du går i gang.

  • Middels

Fremgangsmåte

Enten brune eller skumme av ofte
Man kan legge beina rett i gryte med kaldt vann og så koke opp. Da vil du se at det flyter opp masse grått skum den første tiden. Dette må du ta av med en skje. For å unngå at proteinene siver ut i vannet og koagulerer der, noe som ofte vil gjøre kraften mer grå og grumsete (spesielt hvis det er mye kjøtt på beina), kan du brune beina først. Ha i stekeovnen på 150 grader til de er godt brune, opp mot en time. Da får også kraften en fin brun farge. Alt fett som flyter til toppen kan med fordel fjernes underveis i kokeprosessen. Det kan gjøre kraften uklar (spesielt dersom du skal redusere den, da det vil blande seg med kraften under koking) og senke holdbarheten (harskner fort). Ta vare på fettet og bruk der det passer i matlagingen.

Ikke for mye vann
Bruk en kjele som er passe stor, slik at du ikke må fylle på masse vann for å dekke over toppen av beina. Fyll på vann slik at det akkurat dekker. Har du i for mye vann vil du måtte redusere mye etterpå, noe som vil gjøre at kraften taper masse aroma.

Hvordan få mest mulig næring ut av beina?
Å tilsette syre skal hjelpe til å trekke ut kollagen fra bindevevet i beina. Noen bruker eplecidereddik, men dersom man har en flaske vin kan man med fordel bruke litt av denne. Tiden man skal koke avhenger av størrelsen på beina; jo større bein desto lenger koketid. Hvis man er opptatt av å få mest mulig næring ut av beina må kraften kokes lenge. For storfebein kan man si 12-48 timer.

Grønnsaker eller ikke?
Man kan fint lage kraft uten grønnsaker. Da får man en ren kjøttsmak og kan heller tilsette grønnsaker senere, alt ettersom hva man skal lage. Kraften vil også holde seg lenger. Vil du ha grønnsaker i kraften er det smart å skjære de i store biter og tilsette de helt mot slutten. Kok grønnsakene som du ville kokt de for servering. Har du de i for tidlig vil det ofte gjøre kraften for søt, grønnsakene blir uspiselige og små partikler fra overkokte grønnsaker vil gjøre kraften uklar. 1/3 av kjøtt- og beinvekten kan være grønnsaker (1,5 kg bein og 500 g grønnsaker f.eks). I en oksekraft er det fint med purreløk, gulrot og selleri.

Tips! For å få en mer intens smak kan du gjerne brune grønnsakene i ovnen først.

Småputre på svak varme
Temperaturen skal opp til like under kokepunktet og kraften skal putre/småkoke under lokk, helst med konstant temperatur gjennom hele kokeprosessen. For sterk temperatur kan bryte ned proteiner slik at man ikke får den ønskede gelatinen. Det kan også gi uklar kraft.

Oppbevaring
Skal du oppbevare kraften over lang tid er frysing det beste alternativet. Frys ned i små porsjoner så kan du ta opp det du trenger etterhvert.

 

(Visited 1 544 times, 1 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Bruning av beina

Brun beina i stekeovnen på 150 grader (spesielt viktig hvis det er mye kjøtt på de). Du kan hoppe over dette steget, men da blir kraften mer uklar og du kommer til å måtte bruke mer tid på å fjerne urenheter fra toppen den første halvtimen.

2
Ferdig

Kok opp, skum av

Legg beina i en akkurat passe stor kjele (ikke for stor, da må du fylle på så mye vann for å få dekket beina), ha oppi 2-3 ss eplecidereddik eller vin og kaldt vann så det akkurat dekker beina. Kok opp og fjern eventuelle urenheter som kommer opp som skum på toppen.

3
Ferdig

Putre i ett til to døgn

Skru ned platen og la den stå og syde/småputre på lav varme i 12-48 timer.

4
Ferdig

Siling og oppbevaring

Nå kan du kan fjerne beina og sile kraften over i en stor bolle eller en annen gryte. Du kan bruke kraften direkte eller du kan fryse den ned i glass i ulike størrelser som du kan ta opp etter behov.

Tips! Prøv å frys ned noe kraft i isterningformer! Da er det lett å slippe noen kuber ned i barnemat eller sauser.

Hanne

Anmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften, bruk skjema under for å skrive en
forrige
Urnorsk ramsløkpai med fenalår og chèvre
neste
Surdeigspannekaker

Legg til kommentar