0 0
Mat surdeigstarteren

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

20 g surdeigstarter
140 g vann
50 g rugmel, sammalt
50 g hvete/spelt, siktet
Tips!
Skal du bake mange brød og trenger mer starter kan du gange opp. Pass bare på at forholdene mellom gammel starter, mel og vann er noenlunde de samme.

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mat surdeigstarteren

Bakteriene og gjærsoppene i surdeigstarteren trenger jevnlig tilførsel av mel og vann. Surdeigstarteren mates daglig dersom den står i romtemperatur, og én gange i uken hvis du har den i kjøleskap.

  • Enkelt

Fremgangsmåte

Ta vare på surdeigskulturen din!
Surdeigstarteren trenger jevnlig tilførsel av mel og vann. Den bør mates minst én gang i uken hvis den står i kjøleskap, og minst én gang om dagen hvis du oppbevarer den i romtemperatur.

Mat alltid 12 timer før en bakeøkt
Surdeigstarteren skal alltid mates ca 4-12 timer før du skal bake, da får du en starter som er maks aktiv, med størst antall gjærsopper og melkesyrebakterier. Har du glemt å mate den risikerer du å få en deig som ikke hever skikkelig. Hvis du oppbevarer starteren i kjøleskapet skal du ta den ut, mate den (ta litt av den gamle i et nytt glass og blande i nytt mel og vann), og deretter la den stå i romtemperatur i ca 4-12 timer (eller til den har nådd sitt toppunkt, ca 2-12 timer, avhengig av romtemperatur og temperatur på vannet). Etter dette kan du sette den inn i kjøleskapet igjen eller bake med den. Vi anbefaler virkelig dette saftige og enkle surdeigsbrødet (verdens beste etter vår mening). Har du ikke støpejernsgryte kan du lage surdeigsrundstykker med samme oppskrift.

Vi tar alltid starteren ut av kjøleskapet på morgenen, mater den med mel og kaldt vann, og lar den stå til kvelden. Selv om man ikke nødvendigvis treffer akkurat på når starteren er på sitt maks aktive, så går det så og si alltid bra å bake med den på kvelden.

Starter i dårlig form?
Mat den morgen og kveld i noen dager, sannsynligvis vil den komme seg igjen.

Varmt på kjøkkenet?
Mat starteren 2 ganger til dagen på varme dager (25 grader eller over) hvis du oppbevarer den i romtemperatur.

Gi bort gammel starter til venner
Det er viktig å kvitte seg med en del av den gamle starteren når du mater, hvis ikke blir blandingen alt for sur og du må bruke mye mel for å mate.

 

(Visited 8 366 times, 1 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Ta surdeigstarteren ut fra kjøleskapet.

Finn frem et nytt glass og ha i 2 ss surdeigstarter, 1 dl vann og 1,5 dl finmalt rugmel.

La stå i romtemperatur til den har nådd sitt toppunkt (tar fra 2-12 timer).

Lag et brød eller sett den tilbake i kjøleskapet.

Resten av den gamle surdeigstarteren kan du kaste eller bruke i pannekakerøre.

2
Ferdig

Starteren er klar når det er masse bobler.

Er du usikker kan du sjekke om starteren flyter i vann (ta en teskje starter og legg i vann).

Hanne

Anmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften, bruk skjema under for å skrive en
forrige
Surdeigstarter
neste
Økologisk yoghurt

2 Kommentarer Gjem kommentarer

Etter mating må du la den stå på benken til den har nådd sitt toppunkt – det tar ca 6-8 timer med målene i denne oppskriften. Mater du på ny før mikroorganismene har rukket å funne seg til rette og begynt å formere seg kan du risikere at aktiviteten i starteren går ned. Men mat gjerne to ganger daglig, det er bare fint! Lykke til! 🙂

Legg til kommentar