Fremgangsmåte
For å komme i gang med surdeigsbakingen trenger du en surdeigstarter. Få av noen du kjenner eller lag din egen
Fremgangsmåte
1
Ferdig
|
Bløtlegg kjerner minst 24 timer |
2
Ferdig
|
Mat surdeigsstarteren 12 timer før bakingFor å få en maks aktiv starter er det viktig at du har tatt den ut av kjøleskapet og matet den ca 12 timer før du begynner på trinn 3 nedenfor. Etter mating skal den stå ute i romtemperatur fram til du skal bake. Får du ikke bakt innen 24 timer kan det være lurt å mate på ny. Les mer om mating av starter her |
3
Ferdig
|
Frisk opp starteren dinFinn fram bollen du skal bruke til å sette brøddeig i. Nå skal du få 400 g surdeig til sammen. Mål først opp litt av den gamle surdeigen (som du matet for ca 12 timer siden). Har du f.eks. 100 g gammel surdeig må du bruke 150 g mel (sammalt rugmel) og 150 g vann for å få 400 g til sammen. Dette steget er en ny mating av starteren. Slik blir den maks aktiv til du skal sette brøddeig, og du kan være ganske sikker på å få et brød som hever seg som det skal. Har du dårlig tid kan du likevel hoppe over dette trinnet, det går mest sannsynlig helt bra. |
4
Ferdig
|
La modnes til den flyter i vannNå skal surdeigen stå i romtemperatur til det kommer masse bobler i den og den er klar til å bake med. Det kan ta fra 2-6 timer (eller lenger hvis det er veldig kaldt). For å teste om du er klar for neste steg tar du en bit surdeig på en teskje og legger i et glass med vann; når deigen flyter er det masse aktivitet i den (levende mikroorganismer) og den er klar til å bake med. |
5
Ferdig
|
Smør formene |
6
Ferdig
5-6 minutter
|
Elting |
7
Ferdig
|
Heving |
8
Ferdig
|
StekingSett ovnen på maks og sett brødene inni når den er over 250 grader. La de stå 10 minutter før du skrur ned temperaturen til 180 grader. Stek videre i 30-40 minutter, eller til brødene har fått en kjernetemperatur på 97 grader. |